Çmimi i 7 ‘ushqimeve kryesore’ për të shpëtuar mijëra jetë

Po t’i kemi këto ushqime me ulje apo me ngritje do të hanim më shëndetshëm

Mjafton një ndërhyrje në çmimin e shtatë llojeve të ushqimit, duke rritur atë të ushqimit të dëmshëm për shëndetin dhe duke ulur atë të ‘të mirëve’ për të shmangur dhjetëra mijëra vdekje në vit për sëmundjet kardiometabolike si diabeti. Kjo është deklaruar nga një studim, bazuar në të dhënat e SHBA, nga Universiteti Tuft, botuar në Bmc Medicine. Hulumtuesit analizuan konsumimin e frutave, perimeve, kokrrave të plota dhe frutave të thata, ushqimeve ‘të mira’ dhe mish të kuq dhe të përpunuar, pije me sheqer, duke elaboruar dy parashikime të ndryshme. Tek ushqimet e para çmimi është ulur 10%, ndërsa te këto të dytët u rrit me të njëjtën sasi, ndërsa në skenarin e dytë variacioni ishte 30%.

Në rastin e parë, shkruajnë autorët, do të shmangte 23 mijë vdekje në vit në SHBA, rreth 3.5% të totalit për sëmundjet kardiometabolike, me përfitimet më të mëdha për goditjet dhe diabetin. Me një ndërhyrje më vendimtare vdekjet e evituara do të rriteshin në 10% të totalit. Efekti do të ishte më i madh tek ato me të ardhura më të ulëta.

“Kjo është veçanërisht e rëndësishme – thotë Dariush Mozaffarian, një nga autorët – sepse rrit pabarazitë në dietat dhe sëmundjet. Strategjitë aktuale, nga fushatat edukative në etiketat e ushqimit, kanë përmirësuar gjërat në përgjithësi, por jo për njerëzit me status të ulët socio-ekonomik”.

5 dhjetor 2017 (gazeta-Shqip.com)

Source: Ndryshe