Gjuha e trupit, gjestet e vogla që flasin për ju!

Ne mund të gënjejmë me fjalë, por jo me qëndrimet dhe lëvizjet tona: kjo është ajo që ne duhet t’i kushtojmë vëmendje, te vetja jonë dhe tek të tjerët

Trupi nuk gënjen. Ose të paktën e bën me vështirësi të mëdha dhe mund të tradhtojë mendimet dhe aspiratat tona të vërteta. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të mësojmë të lexojmë sinjalet joverbale që na vijnë nga bashkëmoshatarët tanë dhe të jemi sa më të vetëdijshëm për ata që dërgojmë. Mos harrojmë se është mjaft e lehtë të kontrollosh fjalët, por gjestet dhe qëndrimi janë të lidhura kryesisht me të pandërgjegjshmen dhe prandaj janë shumë të vështira për t’u pilotuar. Por, diçka mund të bëhet, duke pasur parasysh se, në dashuri, si në punë apo me miqtë, është e pamundur të mos komunikosh.

#td_uid_1_5acf30e5eab08 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/04/kur-1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5acf30e5eab08 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/04/kur-2-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5acf30e5eab08 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/04/kur-3-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5acf30e5eab08 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/04/kur-4-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5acf30e5eab08 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/04/kur-5-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5acf30e5eab08 .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/04/kur-6-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5acf30e5eab08 .td-doubleSlider-2 .td-item7 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/04/kur-7-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5acf30e5eab08 .td-doubleSlider-2 .td-item8 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/04/kur-8-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5acf30e5eab08 .td-doubleSlider-2 .td-item9 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/04/kur-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

MESAZHET – Së pari le të japim dorëheqjen: nuk është e lehtë të heshtim trupin tonë. Një shtrëngim duarsh i thjeshtë mjafton për të zbuluar kaq shumë gjëra për ne. Rastësisht, edhe ky gjest i thjeshtë i përshëndetjes ka rregullat e veta: ai duhet të bëhet në dorë të hapur me gishtin e madh të kthyer poshtë dhe në ekuilibër, pa e dërrmuar dorën e tjetrit. Ne përpiqemi t’i prezantohemi tjetrit në mënyrën më të qetë dhe më pozitive të mundshme dhe sigurisht të ‘veshur’ edhe me buzëqeshje: ky është hapi i parë për të transmetuar një imazh të këndshëm për veten si një person me mendje të hapur, simpatik, i sigurt në vetvete dhe pa arrogancë. Edhe nëse kemi disa shqetësime rreth rezultatit të takimit, qoftë takim dashurie apo pune, gjëja më e rëndësishme është kontrollimi i shqetësimit. Nëse arrijmë të jemi të qetë do të shmangim të tradhtohemi nga sytë, djersitja e tepruar, lëvizja e tepërt e duarve dhe e kokës, ose madje edhe torturimin e fijeve të flokut, kafshimin e buzëve ose gjëra të tjera të këtij lloji. Shkurtimisht, mënyra më e mirë për të qenë të qetë është të jeni vetvetja.

ÇËSHTJE SHIKIMESH – Kontakti vizual është thelbësor. Nëse e shmangim pamjen e bashkëbiseduesit ose nëse i kthejmë sytë diku tjetër, do të japim përshtypjen se jemi të dyshimtë ose jo shumë të interesuar, apo edhe jo shumë të sigurt në veten tonë. Nëse ne e gjejmë veten përpara një personi që na intereson në një sens sentimental, loja e shikimit është thelbësore: fakti i lëkundjes së qepallave për pak çaste ose thjesht të kthesh kokën sikur vështron gjëra të tjera fshehurazi, ndoshta me një buzëqeshje të vogël dhe me një goditje të syrit është një nga lojërat më klasike të joshjes.

QËNDRIMET – Është mënyra që ju flisni me tërë trupin tuaj. Kalimi i krahëve para gjoksit është një shenjë e mbylljes dhe e mbrojtjes ekstreme: në përgjithësi është një gjest që duhet shmangur sa më shumë që të jetë e mundur. Më mirë t’i vendosësh duart në prehër, nëse jeni ulur, pa u vënë re që po shtrëngojmë gishtat duke numëruar deri në dhjetë për të mbajtur qetësinë. Ose mund të vendosësh një dorë në gju dhe tjetrën në tryezë. Sidomos në marrëdhëniet formale, për shembull gjatë një interviste për punë, është e rëndësishme që të ruhet një qëndrim i drejtë dhe “vital”: duke u ulur në mënyrë të çrregullt përcjell një përshtypje shumë të keqe. Ndërsa bashkëbiseduesi ynë flet, ne duhet të mbajmë një pozicion dëgjimi aktiv, me bustin e drejtë dhe një vështrim të vëmendshëm. Është e ndaluar të ktheni shpinën dhe të ëndërroni: ne do të japim përshtypjen se jemi të mërzitur dhe jo shumë të interesuar.

DHE NËSE ËSHTË ZEMRA NË MES – Gjuha e trupit është shumë e rëndësishme në nisjen e mesazheve të joshjes dhe në mënyrën sesi reagon tjetri nga thirrjet tona. Instinkti zakonisht jep një dorë të rëndësishme: siç e thamë edhe më lart, sinjalet trupore janë në pjesën më të madhe të pavetëdijshme. Kur një person ka interes për një tjetër, ai do të tentojë të afrohet për të hyrë në hapësirën e tij personale, do të përpiqet (fillimisht me kujdes) të hyjë në kontakt fizik, ndoshta duke prekur një krah ose një dorë. Për të treguar interesim për një burrë, një vajzë zakonisht luan me flokët e saj, me një unazë ose një bizhuteri tjetër, ose madje me një jakë këmishe ose me ndonjë rrip të veshjes. Përkundrazi, ai prek një tempull, lëviz shpesh, përkulet përpara me trupin e tij për t’u afruar me të, përsërit vazhdimisht fjalët e saj, ngre vetullat në një shenjë pëlqimi, tregon interes dhe ndjeshmëri. Kur tërheqja shkaktohet, nxënësi mund të duket i zgjatur. Për këtë, gjithçka që mbetet është të lejojmë që kimia të flasë.

12 prill 2018 (gazeta-Shqip.com)

Source: Ndryshe