Emigrantët, Spanja do të heqë telat me gjemba në Ceuta dhe Melilla

Ministri i ri i Jashtëm i Spanjës ka premtuar të bëjë “çdo gjë të mundshme” për të hequr gardhet “anti-emigrantë” me tela, të cilat ndajnë Marokun nga territoret spanjolle të Ceutës dhe Melillës. Enklavat e vogla në bregdetin mesdhetar të Marokut janë bërë magnete për emigrantët afrikanë që kërkojnë një jetë më të mirë në Evropë.

Dëmtimet janë të zakonshme kur “kërcyesit” përpiqen të kalojnë gardhet gjashtë metra të lartë, të cilët shpesh janë në krye me tela me gjemba ose me mbështjellës prej brisqesh.

Fernando Grande-Marlaska, një gjykatës i cili u bë ministri i brendshëm spanjoll më parë këtë muaj, ka autorizuar një raport për gjetjen e “mjeteve më pak të përgjakshme të mundshme” për ruajtjen e sigurisë kufitare. “Unë do të bëj gjithçka të mundshme për të parë se këto tela me tela në Ceuta dhe Melilla të hiqen”, i tha ai të enjten stacionit spanjoll Onda Cero.

“Është një nga prioritetet e mia kryesore”, theksoi ministri. Grande-Marlaska tha se qëllimi duhet të jetë pengimi i emigrantëve të mundshëm para se të arrijnë në perimetrin e sigurisë.

“Ne mund të veprojmë më parë, në pikën e origjinës, por nuk mund ta lejojmë që të shkojë në atë pikë”, tha ai. “Nuk është e arsyeshme ose e pranueshme për të parë njerëzit që ngjiten mbi gardh”.

Kryqi i Kuq Spanjoll thotë se 25 emigrantë janë trajtuar me ndihmë mjekësore për plagë të marra gjatë kalimit të telave me gjemba deri më tani gjatë këtij viti. Metoda të tjera të kryera nga emigrantët për të hyrë në Ceuta dhe Melilla përfshijnë notimin përgjatë bregut, ose fshehjen në automjete. Megjithatë, shumica e emigrantëve përgjohen dhe kthehen në Marok, dhe ata që ngjiten mbi gardhe, përfundimisht riatdhesohen ose lirohen.

Udhëheqësi i ri socialist i Spanjës, Pedro Sánchez, u angazhua për heqjen e barrierës me gjemba gjatë zgjedhjeve të përgjithshme spanjolle në 2015 dhe 2016.

14 qershor 2018 (gazeta-Shqip.com)

Source: Bota