Amsterdami, në krye të listës së qyteteve më të shëndetshme të botës 

Ku jetohet më mirë? Një raport për 89 qendra botërore, nga ambienti, shëndeti, ushqimi dhe puna, zgjedh kryeqytetin holandez

Të jetosh në një qytet të shëndetshëm do të thotë të kesh palestra dhe qendra sportive, një numër të konsiderueshëm parqesh dhe sipërfaqesh të gjelbërta, pika për karikimin e makinave elektrike, më pak fast-food në furnizimin e përgjithshëm lokal, cilësi ideal ajri dhe uji, si dhe çdo gjë që ndikon në balancën e punës dhe të jetës.

Amsterdami, në një studim të 89 qendrave të mëdha urbane anembanë botës, që i klasifikonte ato në lidhje me 10 faktorë dallues në lidhje me shëndetin – mjedisin, shëndetin, jetën e punës, të ushqyerit – ishte në vendin e parë. Me renditje më të lartë të asaj që lidhet me balancën e punës dhe jetës.

Në vendin e dytë gjejmë Oslon, aspak të penalizuar nga pozicioni i ulët në lidhje me orët ditore të dritës, por edhe kjo me renditje të lartë në pikat për karikimin e makinave elektrike, përveç zonave të gjelbra të shpërndara për kokë banori.

Vendi i tretë është për Mynihun, me renditje të shkëlqyeshme për numrin e restoranteve të ushqimit të shpejtë, shumë të ulëta në krahasim me mesataren në dispozicion në qytet dhe nivelet e cilësisë së ajrit dhe ujit.

Një vlerësim i keq për të vetmet dy qytete italiane që janë marrë në konsideratë, Romën dhe Milanin, të cilat përkatësisht mbajnë vendet e 35 dhe 61 me renditje veçanërisht të ulët në përgjithësi.

Shfaqet nga raporti i Spotahome, platforma online e qirasë për qëndrime afatmesme dhe afatgjata, të kujdesshëm për të dhënë informacion të plotë mbi destinacionet e tyre për të inkurajuar një zgjedhje sa më të vetëdijshme për ata që do të ndërmarrin një transferim në një qytet tjetër. Cilësia e jetës që ofron një qytet është një aspekt i rëndësishëm nëse doni të jeni në gjendje të gëzoni më mirë përvojën afatmesme dhe afatgjatë jashtë vendit.

Zonat e gjelbra

Rekordin për vendin më të gjelbër e zë Gjermania, ku shumë qytete të saj zënë numrin më të lartë për numrin e palestrave, parqeve dhe pikave për karikimin e makinave elektrike. Hamburg është në krye për numrin e sipërfaqeve të gjelbra, Monako në vendin e shtatë për cilësinë e ajrit dhe Berlini dhe përsëri edhe Hamburgu, respektivisht në vendin e katërt dhe të pestë për kapilaritetin e pikave të tarifimit të makinave elektrike.

Qytetet absolute që zënë vendet e para në ajër dhe cilësinë e ujit janë destinacione të largëta, të tilla si Zelanda e Re dhe Australia, që plotësohet edhe me Islandën.

Cilësia e ajrit dhe ujit

Kur bëhet fjalë për cilësinë e ujit dhe ajrit, Australia dhe Zelanda e Re janë ata që mbizotërojnë duke u ndjekur më pas nga vendet nordike. Wellington dhe Canberra janë në vendin e parë dhe të dytë. Reykjavik, Helsinki, Zurich, Stockholm zënë pozicionet që vijojnë më poshtë.

Shëndeti

Qytetet e Europës Lindore, nga ana tjetër, dallojnë për qëndrimin e tyre sportiv, d.m.th. praninë e qendrave sportive dhe palestrave në lidhje me popullsinë lokale. Tallin dhe Beogradi janë në vendin e parë dhe të dytë, Zagrebi, Lubjana dhe Bratislava janë përkatësisht në të pestin, të gjashtin dhe të shtatin.

Nëse flasim për jetëgjatësinë, në vend të kësaj, është Lindja që dallon: Tokio në vendin e parë, që konfirmon efektivitetin e kuzhinës tradicionale japoneze dhe, më poshtë ndiqet nga Singapori. Islanda është në vendin e tretë me Reykjavikin e ndjekur nga Hong Kongu, Gjeneva dhe Zyrihu.

Ushqimi

Prania e ushqimit të shpejtë është prerogativë e vendeve perëndimore, në vendet e para për një numër të vogël për kokë banori janë Kuala Lumpur, Kajro, Lima, Cape Toën dhe Muscat, ndërsa në vendet e fundit gjejmë kryeqytetet kryesore europiane.

Sa për përqindjen e obezitetit të përhapur në mesin e qytetarëve, Tokio, Seul, Singapor, Hong Kong janë qytetet më të suksesshme, duke konfirmuar se sa e përhapur është një dietë e shëndetshme që siguron një jetë të gjatë dhe të shëndetshme.

#td_uid_1_5b697bb47b7e4 .td-doubleSlider-2 .td-item1 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/08/am-9-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b697bb47b7e4 .td-doubleSlider-2 .td-item2 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/08/am-8-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b697bb47b7e4 .td-doubleSlider-2 .td-item3 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/08/am-7-1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b697bb47b7e4 .td-doubleSlider-2 .td-item4 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/08/am-6-1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b697bb47b7e4 .td-doubleSlider-2 .td-item5 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/08/am-5-1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b697bb47b7e4 .td-doubleSlider-2 .td-item6 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/08/am-4-1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b697bb47b7e4 .td-doubleSlider-2 .td-item7 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/08/am-3-1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}
#td_uid_1_5b697bb47b7e4 .td-doubleSlider-2 .td-item8 {
background: url(http://gazeta-shqip.com/lajme/wp-content/uploads/2018/08/am-1-1-80×60.jpg) 0 0 no-repeat;
}

7 gusht 2018 (gazeta-Shqip.com)

Source: Ndryshe