Dëshironi të humbni peshë? Kaloni më shumë kohë në këmbë

Do të humbni 10 kilogramë në 4 vjet

Konsumohen më shumë kalori sesa ulur dhe në afat të gjatë përfitimet mund të ndjehen: të qëndrosh në këmbë gjashtë orë në vend se të qëndrosh ulur do të bënte që të humbisni 2 kilogramë e gjysmë çdo vit.

Alergjik ndaj palestrës dhe çdo lloj lëvizjeje, por të shqetësuar për linjat e trupit? Një ndihmë, edhe pse minimale, mund të vijë nga të qëndruarit më shpesh në këmbë sesa ulur. Sepse konsumoni pak më shumë kalori dhe kjo në afat të gjatë mund të rezultojë në një humbje peshe pa kosto, që arrihet pothuajse pa e kuptuar.

Kurseni edhe para

Një studim australian i kohëve të fundit ka matur përfitimet shëndetësore të prezantimit në zyra të tavolinave vertikale, të cilat lejojnë që të punosh në këmbë. Në Universitetin Deakin në Melburn dhe në Këshillin Kombëtar të Shëndetit dhe Mjekësisë, ata monitoruan 231 punonjës dhe i motivuan ata të punonin më shumë në këmbë, të rrinë ulur më pak dhe të lëvizin më shumë. Në eksperimentimin, i cili gjithashtu përfshinte mbështetje organizative dhe këshilla shëndetësore, punëtorët kanë punuar ulur mesatarisht një orë më pak në ditë.

Nivelet e tyre të glukozës dhe yndyrës ishin më të mira se të kolegëve të tyre pa tavolina vertikale. Sipas studimit, botuar në Revistën Skandinave të Punës, Mjedisit dhe Shëndetit, nëse ndryshimet e rekomanduara janë paraqitur për 20% të nëpunësve të zyrës së vendit, kostoja do të ishte 344 dollarë australianë (223 euro) për person dhe do të shpëtonte rreth 7,500 vjet jetë në mbarë vendin falë parandalimit të sëmundjeve që lidhen me obezitetin dhe mbipeshën.

Shpenzimet kalorike

Është bindur edhe Francisco Lopez-Jimenez, drejtor i Kardiologjisë Parandaluese të Klinikës Mayo në Rochester, në Shtetet e Bashkuara, pas analizimit të të gjitha studimeve në të cilat është matur shpenzimi mesatar i energjisë në këmbë dhe ulur.

Rezultatet, të publikuara në Gazetën Europiane të Kardiologjisë Parandaluese, rrjedhin nga një rivlerësim i 46 studimeve në të cilat u vlerësua konsumi i energjisë në këmbë dhe ulur për rreth 1200 vullnetarë, mesatarisht të rinj dhe më së shumti me peshë normale; të dhënat tregojnë se të qëndrosh në këmbë përfshin një shpenzim më të lartë të energjisë sesa ulur, me një konsum prej rreth 0.15 kalori më shumë në minutë. Gjë e vogël, por mjafton të zëvendësoni gjashtë orë të shpenzuara ulur në karrigen e zyrës krahasuar me një person që qëndron në këmbë, sepse një person 65 kg mund të arrijë të konsumojë 54 kalori më shumë çdo ditë, praktikisht pa e kuptuar apo pothuajse. Shumëfishohen për një vit, natyrisht pa ndryshuar dietën në asnjë mënyrë, këto kalori më pak transformohen në 2 kg e gjysmë peshë të humbur vetëm duke qëndruar në këmbë, pikërisht dhjetë kilogramë në katër vjet.

Si të luani sport

Në fakt kjo nuk është mjaft e saktë që ju nuk jeni duke bërë aktivitet fizik, sepse siç shpjegon ai Lopez-Jimenez “Qëndrimi në këmbë jo vetëm djeg kalori, por çon edhe në një rritje të aktivitetit të muskujve: përfitimet e braktisjes së karriges mund të shkojnë përtej kontrollit të thjeshtë të peshës, por gjithashtu ndihmojnë pak në reduktimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare dhe diabetit. Për më tepër, të dhënat tona vijnë nga studimet eksperimentale në të cilat vullnetarët janë aktualisht në këmbë të palëvizshëm, në realitet ne shpesh lëvizjet minimale, siç janë zhvendosja e peshës nga një këmbë te tjetra, duke bërë që të konsumojmë më shumë energji. Për më tepër, nëse qëndrojmë në këmbë, ka më shumë gjasa të ndërmarrim që ndryshe nuk do t’i bënim, për shembull, ta hedhim letrën në plehra”.

Nuk do të jetë si një sport i vërtetë, shkurt, por do të ishte mirë të mësoheshit të qëndronit më shumë në këmbë: ndoshta jo gjashtë orë, por pak çdo orë po. Madje edhe ata që janë të punësuar në një zyrë, munden, sepse ka tavolina që ju lejojnë të ngrini dhe ulni worktop në mënyrë që t’ju lejojë të punoni edhe në pozicion të drejtë. “Implikimet afatgjata të qëndrimit për një kohë të gjatë në këmbë duhet të studiohen më mirë, por sigurisht të përpiqeni ta bëni atë më shpesh mund të jetë pozitiv për shkak se jeta sedentare është e keqe dhe ne gjithmonë duhet të shmangim qëndrimin ulur shumë orë pa lëvizur”, përfundon eksperti.

9 gusht 2018 (gazeta-Shqip.com)

Source: Ndryshe