Në zyrë, si në dashuri, gjithçka është çështje kimie

Edhe ambienti i punës, si marrëdhëniet e dashurisë, është ndikuar fuqishëm nga ndërveprimet ndërmjet substancave që prodhon trupi ynë

Ne shpesh flasim për kiminë e dashurisë, duke nënvizuar se tërheqja reciproke dhe madje edhe goditja mes dy njerëzve është rezultat i veprimit të hormoneve të caktuara të prodhuara nga trupi ynë.

E njëjta gjë mund të thuhet edhe për të gjithë sferën e marrëdhënieve njerëzore, në të cilat marrëdhëniet e tërheqjes dhe dëshpërimit, të simpatisë dhe antipati, madje edhe të mirëqenies apo shqetësimit në mjedisin në të cilin punoni janë në të vërtetë produkt i reagimeve reciproke të hormonet. Për këtë arsye, njohja e tyre mund të jetë e dobishme për menaxhimin e efekteve që mund të kenë mbi ne.

Alkimia kimike – Kimia ndikon në jetën tonë të punës në shumë mënyra: fakti i veprimit në një gjendje mirëqenieje ose e kundërta e stresit mund të ketë efekte të rëndësishme në cilësinë e jetës sonë, në performancën tonë të punës dhe në nivelet e motivimit. Fakti i njohjes së mekanizmave kimikë dhe biologjikë të aftë për të rregulluar sjelljen tonë të ndërsjellë mund të jetë një ndihmë e vlefshme për të kuptuar se tensionet e caktuara nuk janë thjesht efekt i një humori të keq, një qëllimi keqdashës ose një fakt i pakalueshëm, por diçka që mund të ndërhyjmë. Nëse fqinji i tavolinës sime është i keq dhe ka një karakter të keq, nuk mund ta ndihmoj. Në rast se përkundrazi e kuptoj se ekipi në të cilin punoj, tregon shenja të niveleve të larta të hormoneve të stresit, unë mund të vendos masat dhe sjelljet që favorizojnë lirimin e hormoneve me humor të mirë dhe lumturi, që do të ndihmojnë në lehtësimin e situatës.

Simpatia dhe antipatia – Këto ndjenja zhvillohen instinktivisht dhe pa vetëdije, pavarësisht nga vullneti ynë. Megjithatë, ashtu si në rastin e rënies në dashuri ose në tërheqjen seksuale, ata kanë një bazë biokimike. Substancat që janë aktivizuar në këtë rast janë feromone. Këto substanca, të prodhuara nga organizmi i disa llojeve të kafshëve, të lëshuara dikur në mjedisin rrethues shërbejnë për të nxitur një sjellje të caktuar në subjektet e të njëjtës specie. Në botën e kafshëve, për shembull, ato përdoren për të shënuar territorin ose për të tërhequr një subjekt të seksit të kundërt sipas lidhjes. Feromonet prodhohen gjithashtu në sasi të vogla nga trupi i njeriut dhe, sipas studimeve të fundit, mund të jenë përgjegjës për disa mekanizma të tërheqjes ndaj një personi të seksit të kundërt. Këtu ka shumë pak për të bërë: mekanizmat janë krejtësisht jashtë kontrollit tonë dhe madje edhe vetëdijesimin tonë.

Miqtë e mirëqenies – Hormonet e mirëqenies përfshijnë serotoninë, oksitocinë dhe endorfinë. Kur niveli i tyre në trupin tonë është i lartë, ne jemi në një humor të mirë, të qetë dhe të relaksuar: ata janë aleatët më të mirë të një ambienti të këndshëm dhe të relaksuar të punës. Në veçanti, endorfinët kanë një efekt analgjezik, ato kundërveprojnë gjendjet ankthioze, favorizojnë kontrollin e oreksit dhe temperaturën e trupit. Oksitocina është hormon i dashurisë: kjo është një neurotransmetues që, në trupin e gruas, luan një rol të rëndësishëm në fazat e fundit të lindjes dhe ushqyerjes me gji. Në përgjithësi kjo ndihmon në forcimin e lidhjeve emocionale, duke i konsoliduar ato me kalimin e kohës. Serotonina është hormoni i lumturisë: rregullon ndjenjën e përmbushjes dhe mirëqenien psikofizike. Prodhimi i këtyre substancave mund të rritet me disa strategji dhe masat paraprake: për të ruajtur endorfinën të lartë ëhtë mirë që të ushtrohuni, por ju gjithashtu mund të dëgjoni muzikë dhe të buzëqeshni. Edhe çokollata ju bën mirë. Oksitocina rritet me fuqinë (po, për shembull, konsumi i disa frutave si shegë, banane, luleshtrydhe dhe bajame), por janë gjithashtu të dobishme disa gjeste të solidaritetit dhe dashurisë, të cilat përbëjnë një kontakt të vogël fizik të tilla si një shtrëngim duarsh duarsh ose përqafimin. Masat e ngjashme gjithashtu përmirësojnë nivelet e serotoninës.

Armiku: luftë kortizolit – Është hormoni i stresit par excellence. Nëse kemi shumë në gjak, mund të shkaktojë dëme serioze: për shembull, e bën të vështirë kontrollin e ndjenjës së urisë, rrit sheqerin në gjak dhe ka efekte negative në sistemin imunitar dhe në sistemin kardiovaskular. Kortizoli në vetvete nuk është “i keq”: është thjesht reagimi i trupit ndaj një situate që perceptohet si e rrezikshme. Veprimi i saj predispozon për veprim të menjëhershëm: në situata më të përditshme përmirëson nivelet e vëmendjes dhe të energjisë. Problemi krijohet kur nivelet mbeten të larta edhe kur rreziku ka pushuar ose nuk ekziston fare.

Adrenalina dhe dopanima – Veprimi i tyre është i ngjashëm me atë të kortizolit: adrenalina, për shembull, rrit performancën fizike. Zakonisht një nxitje e adrenalinës na bën të ndihemi mirë dhe na jep ndjesinë se mund të bëjmë gjithçka. Prandaj ka efekte të rëndësishme në motivimin tonë. Dopamina është një neurotransmetues që vepron në tru dhe sistemin nervor simpatik, në mënyrë të veçantë për kontrollin motorik, në kujtesën dhe në aftësinë e përqendrimit.

Miksi i duhur – Për të punuar në një mjedis paqësor dhe pozitiv, nuk keni nevojë të ndalni plotësisht hormonet e stresit. Në të vërtetë, një dridhje mund të jetë stimuluese dhe nxitëse për një konkurrencë të shëndetshme. Duhet t’i kaloni qëndrimet e pakëndshme: negativiteti gjeneron vetëm me negativitet. Më mirë pak adrenalinë herë pas here, por në moderim.

12 shtator 2018 (gazeta-Shqip.com)

Source: Ndryshe