Ministri japonez i IT: Nuk kam përdorur kurrë një kompjuter

Yoshitaka Sakurada është 68 vjeç, jeton në Japoni dhe ka pohuar se nuk ka përdorur asnjëherë një kompjuter. Nuk ka asgjë të veçantë, nëse nuk do të ishte për faktin që është ministri japonez, i cili kujdeset për sigurinë informatike. Sakaruda, i emëruar për të organizuar Olimpiadën “Tokyo 2020”, mban në portofolin e tij “cyber security”, por para Parlamentit ka njoftuar: “Nuk e përdor kompjuterin, sepse që kur isha 25 vjeç, kam qenë në pozicione autoritare, ku sekretarë dhe punonjës janë marrë me gjëra të tilla për mua”.

I emëruar pak më shumë se një muaj më parë, pas riorganizimit të fundit të kryeministrit Shinzo Abe, ministri ka folur tashmë për veten. Duke iu përgjigjur një pyetjeje tjetër, Sakurada as nuk duket se e di se çfarë është një USB. Opozita menjëherë është hedhur në sulm.

Masato Imai, një deputet i pavarur, tha se ishte “i tronditur kur mësoi se menaxheri i sigurisë së IT nuk ka prekur kurrë një PC”. Dhe kur demokrati Takeshi Saiki Demokratike pyeti në lidhje me masat mbrojtëse për t’u mbrojtur kundër sulmeve ndaj centraleve bërthamore, ministri u përgjigj me një politikisht korrekt: “Unë nuk jam në dijeni saktësisht për detajet.” Por, Sakurada siguroi se, “çdo masë do të vendoset duke përfshirë anëtarë të ndryshëm të qeverisë”.

Ajo që ndodhi gjatë debatit të fundit parlamentar ishte vetëm gënjeshtra e fundit e ministrit të ri. Në fillim të nëntorit, gjatë një seance të Komitetit të Buxhetit të Dhomës së Ulët për Olimpiadën e ardhshme, Sakurada tha se shpenzimet e planifikuara ishin 1,500 ¥, ose rreth 11 euro.

Parashikimi i shpenzimeve është aktualisht rreth 1.2 miliardë euro (150 miliardë jen). Politikani më pas mohoi duke e ditur se një eksponent i qeverisë së Koresë së Veriut do të ndiqte një takim me të në Tokio.

I korrigjuar nga një prej asistentëve të tij, ai menjëherë kërkoi falje, duke thënë se nëse ai i njihte pyetjet paraprakisht, nuk do të ishte aq i papërgatitur.

15 nëntor 2018 (gazeta-Shqip.com)

Source: Bota