Ndryshe

Ping pongu, sporti i cili fitohet falë veshëve
Ndryshe

Ping pongu, sporti i cili fitohet falë veshëve

Si ia bëjnë kampionët e tenisit të tavolinës që ta godasin topin me saktësi dhe në kohë? Përgjigja vjen pikërisht nga neuroshkenca. Me sa duket, për sportistët shikimi ka rol dytësor Në bar apo në kamping quhet ping pong. Kurse në Olimpiadën e Rios tenis tavoline. Por përtej emrit, këtu […]

Stuhia diellore që për pak shkaktoi Luftën e Tretë Botërore
Ndryshe

Stuhia diellore që për pak shkaktoi Luftën e Tretë Botërore

Duke menduar një sulm të menjëhershëm nga ish-Bashkimi Sovjetik, gjeneralët amerikanë menjëherë kërkuan që të përgatitej ushtria dhe marina të dilte në det, për të qenë gati për një kundërpërgjigje ndaj armikut Në maj të 1967-ës, tre radarët e rrjetit të mbrojtjes anti-raketë të SHBA-së BMEWS (Sistemi paralajmërues i hershëm […]

A na shtohet dëshira për të bërë sport duke parë Olimpiadën?
Ndryshe

A na shtohet dëshira për të bërë sport duke parë Olimpiadën?

Një vit pas Olimpiadës së Londrës pati një rritje me 3.1% të popullsisë së angazhuar në aktivitete fizike, e më pas ulje të saj, njësoj si pas Athinë 2004 dhe Sidnej 200 Impakti me shpirtin olimpik të atletëve në Rio a e rizgjon edhe sportivitetin brenda nesh? Realisht, kjo nuk […]

Planeti Venusi mund të ketë pasur jetë
Ndryshe

Planeti Venusi mund të ketë pasur jetë

Asnjë njeri nuk mund të rezistojë e të qëndrojë gjallë në planet dhe me shumë mundësi është e pamundur që të mbijetojnë edhe bakteret më eskremë që ne mund të imagjinojmë Sot planeti Venus është plotësisht jomiqësor, duke qenë se temperatura në sipërfaqen e tij i kalon 470 °C dhe […]

Planeti Venus mund të ketë pasur jetë
Ndryshe

Planeti Venus mund të ketë pasur jetë

Asnjë njeri nuk mund të rezistojë e të qëndrojë gjallë në planet dhe me shumë mundësi është e pamundur që të mbijetojnë edhe bakteret më eskremë që ne mund të imagjinojmë Sot planeti Venus është plotësisht jomiqësor, duke qenë se temperatura në sipërfaqen e tij i kalon 470 °C dhe […]

5 shenjat e tërheqjes ndaj dikujt sipas shkencës
Ndryshe

5 shenjat e tërheqjes ndaj dikujt sipas shkencës

Çfarë i ndodh turpit tonë kur na pëlqen dikush? Nga zëri te zemra te… duart, ja reagimet e para, të fshehura dhe të pakontrolluara, të cilat shkaktohen si pasojë e tërheqjes ndaj një personi Kur ti nis të kesh tërheqje ndaj dikujt, trupi fillon që të të dërgojë sinjale të […]

Long Island Iced Tea, legjenda e kokteilit më të famshëm në botë
Ndryshe

Long Island Iced Tea, legjenda e kokteilit më të famshëm në botë

Long Island Iced Tea, është një kokteil me bazë: vodkë, xhin, rum i bardhë Coca-Cola dhe tekila. Fakti që ka marrë emrin e çajit të ftohë, ka të bëjë me mënyrën e përgatitjes. Nëse të gjithë përbërësit hidhen në dozën e duhur, atëherë kokteili duhet të marrë ngjyrën e çajit […]

Kush i ka shpikur syzet e diellit?
Ndryshe

Kush i ka shpikur syzet e diellit?

Modeli i parë i syzeve përbëhej nga një lloj skeleti pa xhamat që ne jemi mësuar t’i shikojmë të montuar, prej druri apo kocka kafshësh Modeli i parë i syzeve të diellit u krijua nga inuitët (popull që jeton në Alaskë, Kanadanë veriore dhe Groenlandë) për t’u mbrojtur nga refleksionet […]

A flasin femrat më shumë sesa meshkujt?
Ndryshe

A flasin femrat më shumë sesa meshkujt?

Përgjegjës për të folurën mund të jetë një proteinë, FoxP2 (e cila nga shkencëtarët njihet edhe si proteina e gjuhës), e cila është e pranishme në sasi më të madhe në trurin e femrës Idenë e rrënjosur se femrat e dashurojnë të folurën, ndërsa meshkujt janë më të rezervuar në […]

10 perandoritë më të fuqishme të botës
Ndryshe

10 perandoritë më të fuqishme të botës

Perandoria me shtrirjen më të madhe në historinë e njerëzimit ishte ajo britanike, e ndjekur nga ajo mongole. E qeverisur nga Mbretëria e Bashkuar, përfshinte koloni dhe territore në të gjithë 5 kontinentet Historia e perandorive më të mëdha të së shkuarës paraqitet gjithnjë mjaft tërheqëse dhe është e natyrshme […]