Ndryshe

Një koleksion i rrallë dhe i veçantë i trashëgimisë së vlerave kulturore (FOTO)
Ndryshe

Një koleksion i rrallë dhe i veçantë i trashëgimisë së vlerave kulturore (FOTO)

Bajram Peçi Vite më parë, kur ndodhte të përmendej termi “Koleksionist”, gjithkujt qytetari, të ardhur kryesisht nga familjet me prejardhje ose gjendje që i përkisnin shtresave të mesme të popullsisë, do i ndërmendeshin filatelistët, mbledhësit e pullave postare. Vetëm kaq! Këta kishin mbetur “gjallë”, por dhe ata ndodheshin në frymën […]

Tirana në “Vinix”, mes byrekut, kafesë dhe mikpritjes së turistëve
Ndryshe

Tirana në “Vinix”, mes byrekut, kafesë dhe mikpritjes së turistëve

Gjithnjë e më shumë Shqipëria dhe Tirana po zënë faqet e gazetave dhe të revistave më të njohura në fushën e turizimit. Një nga faqet më prestigjioze në botë, “Vinix”,  i ka dedikuar një reportazh të gjerë transformimit total të kryeqytetit shqiptar, Tiranës. Në këtë artikull theksohet fakti që Shqipëria […]

Sofi Volan, sekretet e një gruaje të pamundur
Ndryshe

Sofi Volan, sekretet e një gruaje të pamundur

Ai e dashuroi Sofi Volan. Denis Didero ishte filozof francez dhe ka qenë kryeredaktori i “L’Encyclopedie”, një prej monumenteve kryesore letrare, të periudhës së Iluminizmit dhe burri që nuk fshehu ndjenjat për një grua. Dideroi i kushtoi 26 vitet të jetës, veprës së tij. Në 17 vëllim tekst dhe 11 […]

Gustave Flobert, pasioni për një grua
Ndryshe

Gustave Flobert, pasioni për një grua

Gustave Flobert është një ndër  shkrimtarët më të mëdhenj perëndimorë, i njohur veçanërisht për romanin e tij të parë, “Zonja Bovari”. Në vitin 1946 – 1854, Flobert-i kishte një marrëdhënie me poeten Louise Colet dhe letrat e tij për të, janë ruajtur. Flobert nuk u martua kurrë. Marrëdhënia e tij […]

Depresivët jetojnë në Islandë, më të lumturit në Rumani
Ndryshe

Depresivët jetojnë në Islandë, më të lumturit në Rumani

Eurostat publikoi statistikat për 2014: Vendet e Lindjes janë më të qetë, në Itali 5,5% e popullsisë vuajnë nga depresioni me një hendek të madh midis burrave dhe grave Në 15 shtete anëtare të BE-së, depresioni kronik i vetëvlerësuar arriti kulmin në grupin e moshës 75-vjeçare dhe në shtatë shtete […]

10 gabimet që nuk duhet të bëjmë kur jemi në restorant
Ndryshe

10 gabimet që nuk duhet të bëjmë kur jemi në restorant

Të uleni vetë Nëse kamerieri është i zënë, të uleni vetë në tavolinë mund të duket si një mënyrë e lavdërueshme për ta ndihmuar atë, por në fakt është e kundërta e saktë, sepse kamerierët kanë një sistem të saktë për shpërndarjen e konsumatorëve në tavolina të ndryshme dhe e […]

Historia e Ruby-t dhe Ronaldos: Më dha 4000 euro pas një nate, por…
Ndryshe

Historia e Ruby-t dhe Ronaldos: Më dha 4000 euro pas një nate, por…

Fjalët në një procesverbal të vitit 2010. Ish-modelja atëherë minorene foli për një marrëdhënie me lojtarin, por pastaj burrit të saj i thotë: “Kam shpikur gjithçka”. Dhe sot në një mesazh avokatit: “Jam e mërzitur, emri im është shfrytëzuar” Ishte ora 09:50 e 22 korrikut 2010. Karima El Mahrough ishte […]

Greqi-Gjermani, kush i ka borxh kujt!?
Ndryshe

Greqi-Gjermani, kush i ka borxh kujt!?

Greqia i ka borxh Gjermanisë miliarda euro. Apo e kundërta? Athina edhe 70 vjet pas përfundimit të Lufës së Dytë Botërore kërkon pagesën e dëmeve. Për ndërhyrjes ushtarake në Greqi, në maj të vitit 1941, trupat e Hitlerit kanë vënë flamurin nazist mbi Akropol në Athinë. Deri në vitin 1944 […]

Gënjeshtrat mbi ushqimin
Ndryshe

Gënjeshtrat mbi ushqimin

Instituti i Shëndetësisë ka hapur edhe një sesion në faqen zyrtare për t’i mohuar ato, por “lajmet e rreme” për të ushqyerit janë të shumta dhe veçanërisht të rrënjosura në imagjinatën popullore. Së bashku me Prof. Daniela Lucini, drejtuese e mjekësisë së stërvitjes Humanitas, le të shohim se cilat janë […]