Vendi

Ismail Kadare sjell “Mëngjeset në kafe Rostand” 
Vendi

Ismail Kadare sjell “Mëngjeset në kafe Rostand” 

  Shtëpia botuese « Onufri » sjell për lexuesit shqiptar një përmbledhje të shkrimtarit të madh shqiptar, Ismail Kadare, « Mëngjeset në kafe Rostand ». Libri është një përmbledhje e shënimeve të shkrimtarit tonë në Paris, ku pqrfshihen esse, shënime kritike, letra, synopse etj, të cilat « Onufri » i ka përmbeldhur në një libër. Gazeta […]

Ditari i Kosovës/ Ne, “çlirimtarët” e Istogut
Vendi

Ditari i Kosovës/ Ne, “çlirimtarët” e Istogut

Nga Mero Baze Istogu ishte atë ditë qyteti më i zbrazët në botë. Një rrugë e shkretë, pa asnjë njeri, vitrina të thyera, dyqane të plaçkitura dhe një qetësi vdekjeje. Për një moment hezituam të zbrisnim nga makina, nga droja se ndonjë snajper mund të ishte vendosur ende diku në […]

Zgjedhjet lokale në Greqi një test për zgjedhjet evropiane
Vendi

Zgjedhjet lokale në Greqi një test për zgjedhjet evropiane

Greqia do të votojë sot për turin e parë të zgjedhjeve lokale të para si një test për koalicionin e djathta socialiste e Adonis Samaras, përballë partisë të së majtës radikale “Syriza” dhe shihet si një barometër politik para zgjedhjeve evropiane. Dhjetë milionë persona janë thërritur që të zgjedhin 325 bashkiakë […]

INTERVISTA/ Zef Mazi: Energjia bërthamore në botën e nesërme
Vendi

INTERVISTA/ Zef Mazi: Energjia bërthamore në botën e nesërme

Zef Mazi ka qenë njëri ndër diplomatët me përvojë të sistemit tonë diplomatik, kurse sot është Asistent Special i Drejtorit të Përgjithshëm për Strategjinë, të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë Atomike. U desh një leje e posaçme nga Agjencia që zoti Mazi të jepte këtë intervistë për JAVA, në të cilën […]

Çikla elegance nga e kaluara
Vendi

Çikla elegance nga e kaluara

Nga Andi Qinami Shkruhej para disa ditësh se dikush ishte ngritur për të rrëzuar shtatoren e Ahmet Zogut (akoma për disa, i vetëshpalluri) mbretit të shqiptarëve, duke marre përsipër pa të keq autorësinë e veprimit. Dikush tjetër u kishte kujtuar ndergjegjjeve, ashtu si për disa vjet më parë, se themelimi […]

Hëna Këlcyra rrëfen çastet e fundit të Eqerem Bej Vlorës
Vendi

Hëna Këlcyra rrëfen çastet e fundit të Eqerem Bej Vlorës

Në fund të muajit mars, Hëna Këlcyra do të përmbyllë një nga dëshirat e saj për të rikthyer në Shqipëri eshtrat e babait të saj, Ali Këlcyra dhe eshtrat e  Eqerem Bej Vlorës, i cili ka jetuar pranë familjes Këlcyra deri në minutën e fundit të jetës. Eqerem Bej Vlora […]